Artikel in "De Limburger"

Op 19 mei 2004 verscheen er in "De Limburger" provinciebreed op de jongerenpagina in de rubriek "Dwars" een artikel met foto over deze website. Hier onder volgt de inhoud:

Artikel uit de LimburgerWaar moet ik op letten als ik een nieuwe basgitaar wil gaan kopen? Hoe zit de geschiedenis van het drumstel in elkaar? Hoe stem ik een gitaar? Wat is de beste smoes als ik wil spijbelen voor mijn muziekles? Dit is een kleine greep uit de vragen die worden beantwoord op de virtuele muziekschool.

Sander Sanders, het brein achter Popschool Maastricht, is gitaarleraar op de Kumulus muziekschool van Maastricht. Hij besloot zijn twee hobby's, muziek en computers, te combineren door een website te bouwen voor muziekliefhebbers. Aanvankelijk was zijn homepage bedoeld voor beginners, maar nu de website verder is uitgebreid, kunnen ook de gevorderden terecht op de website.

De muziekliefhebber wil met zijn website mensen enthousiast maken voor muziek, in het bijzonder voor jazz- en popmuziek. Vooral muziektheorie kun je volgens Sanders prima thuis via de computer leren. De website Popschool Maastricht staat dan ook vol met theorie-oefeningen. zo kun je er intervallen leren en zien en horen welke akkoorden en toonladders er bij een grondtoon horen.

Het is de bedoeling dat mensen enthousiast worden over muziek na een bezoekje aan de website en misschien zelfs lessen willen gaan volgen. Het zou een aanzet moeten zijn om verder te willen gaan. Sanders: „Alle leerlingen hebben een computer in huis, daarom is het de aangewezen gelegenheid om leerlingen thuis het theoretische gedeelte te laten volgen. In de les kun je je dan bezig houden met belangrijkere en leukere zaken, namelijk de praktijk. Want bij het muziek Ieren spelen is het toch belangrijk om persoonlijk van een leraar les te krijgen. Hij kan je persoonlijk wijzen op je fouten, dat kan een computer natuurlijk niet."

Dagelijks bezoeken zo'n vierhonderd mensen zijn website. De meeste bezoekers komen via links van andere websites of via zoekmachines, zoals Google, bij Popschool Maastricht terecht. Ze kunnen ook zelf met ideeën komen om de website te verbeteren en elementen toe te voegen. Maar ook zijn eigen leerlingen geven Sanders advies. In totaal zijn er, sinds de start van de website in juni 2003 al meer dan tweehonderdduizend bezoekers geweest.

Sanders: „In Nederland komen er ook maar weinig van dit soort websites voor. De meeste zijn gericht op één bepaald instrument of een bepaalde muzieksoort, maar ze zijn niet zo breed als www.popschoolmaastricht.nl . Wel zijn er verschillende vergelijkbare Engelstalige websites." En dat de homepage heel breed is, blijkt alleen al uit het aantal instrumenten dat op de pagina aan bod komt. Gitaar, bas, piano, keyboard, drums, saxofoon, trompet, zang: voor elk wat wils dus. Maar op de website krijg je ook tips bij het schrijven van liedjes en hoe je je het beste kan gedragen op een podium. Er staan zo'n 130 links naar andere muziekwebsites. Je kan zelfs je eigen bandnaam laten verzinnen.

Reageren? Mail naar dwarsredactle@mgl.nl

Foto Limburger
Gitaar leren spelen via internet? Het kan, via de website van: Sander Sanders.

Donatie

Dit is een gratis site, die al sinds 2003 voortdurend wordt uitgebreid en geactualiseerd. Als jij ook wilt dat dat zo blijft, doe dan een donatie aan Popschool Maastricht >>

QR code https://www.popschoolmaastricht.nl:443/artikel_limburger_19mei2004.php

Bijgewerkt op: 5 November, 2023