Kabels oprollen

Bekend probleem: hoe rol je je jack kabels, microfoonkabels, DMX kabels, ethernetkabels, 230V kabels en wat allemaal niet meer voor kabels nu netjes op? En dan vooral zó dat je ze de volgende keer weer gemakkelijk kunt uitrollen zonder knopen, draaien en dergelijke! Hier onder wat tips, ook bruikbaar voor je tuinslang op zaterdag...

Kabel salade...

Over de elleboog

Je ziet ze nog regelmatig: plug vastpakken, de kabel lekker snel rond elleboog en hand draaien. NIET DOEN! Op deze manier komt er bij elke slag een draai in je kabel. Dat is slecht voor de levensduur ervan en je krijgt een kabel met allemaal krullen er in als je hem afrolt. Zo dus niet.

Al een stukje beter, maar op den duur ook geen goede techniek, is die waarbij je de kabel met een hand vastpakt en met de andere hand telkens in dezelfde richting een nieuwe lus er bij legt, terwijl je de kabel tussen je vingers draait (tordeert) om lussen te voorkomen. Die draaikracht is op den duur funest, met name voor afgeschermde kabels. Bij het afrollen krijg je een kabel met allemaal draaien er in.

Draaien er uit halen

Gaat het best door het midden van de kabel te zoeken, daarna de kabel telkens dubbel in stukken naar je toe te trekken. In extreme gevallen nog eens herhalen. De kabel een tijdje helemaal uitgestrekt in de zon leggen "reset" hem.

Kabel oprollen zónder knopen en draaien

Deze zgn. over/onder techniek is niet zo gemakkelijk in woorden uit te leggen! Een poging (voor linkshandigen werkt het allemaal omgekeerd):

  1. Neem de plug van de kabel in je linkerhand. De plug wijst van je af.
  2. Neem met je rechterhand bovenhands een stuk van de kabel en leg hem over de vingers van je linkerhand
  3. Neem nu met je rechterhand onderhands een stuk van de kabel, draai je hand zodat de rug van je hand weer boven is
  4. Leg het stuk kabel nu in je linkerhand
  5. Herhaal 2 en 3 totdat de kabel is opgerold

Op deze manier draait de ene lus de kabel linksom en de volgende rechtsom. Totaal resultaat is dus: geen draaiing!

Hier is een video met de engelstalige uitleg (bron: Stagecraft)


Kabel oprollen met de boven-onder techniek (Engelstalig)


Kabel oprollen (Engelstalig, bron: London School of Music)


Kabel oprollen (Nederlandstalig)

 

8-vorm, achten

Stugge kabel (multikabel bijvoorbeeld) kun je in een 8-vorm op de grond of in een flightcase leggen. De ene draai gaat dan de ene kant op en de andere weer de andere. Zo kun je dus zonder torsie (draaikracht) rollen. Met wat oefening kun je die techniek ook gebruiken met het uit de hand oprollen van kabels.

Vouwen, knopen

Om krullen te voorkomen kun je een kabel "vouwen". Dat doe je door de einden in één hand vast te pakken, dan de kabel telkens dubbel naar je toe te trekken, tot aan het einde. Pak nu dit einde erbij vast bij de pluggen. Doe dit "vouwen" zo vaak totdat je een handzame lengte hebt. Leg er nu losjes(!) een enkele "knoop" in (een halve steek).

OK, we hebben een nette rol, zonder draaien of knopen. Hoe houden we dat zo?

Knopen

Met een soepele kabel kun je eerst een nette rol maken en dan één einde om de rol slaan en knopen. Trek niet te hard aan die knoop! De gevouwen en vervolgens in zijn geheel geknoopte kabel is al besproken.

Installatiedraad

Na het oprollen van je kabel een stuk VD-installatie draad om de rol en dan vastdraaien werkt vrij goed. Installatiedraad is massief koperdraad met vinyl isolatie erom, zoals elektriciens dat gebruiken in de kleuren zwart, bruin, blauw en geel/groen. Het is te koop bij doe het zelf markten en is goedkoop. Na een aantal keren vastdraaien en weer los maken breekt de draad, dan heb je weer een nieuw stuk nodig. De kleuren kun je ook functioneel gebruiken om kabellengtes aan te geven.

Installatie draadInstallatiedraad blauwInstallatiedraad groen-geelInstallatiedraad zwart

Touw

Je kunt ook een stukje nylon touw aan een einde van de kabel vastmaken met een knoop rond de kabel bij de plug. De vrij hangende einden kun je dan na oprollen gebruiken dmv. een veterknoop de rol bij elkaar te houden.

Klittenband

Is niet de naam van een rockband, maar bedoeld is het spul dat ook wel als Velcro of als snapfasteners bekend staat. Eén kant met lusjes en één kant met haakjes. Als je een stukje klittenband aan je kabel maakt, kun je na het oprollen de klittenband om de totale rol doen, vastklitten en klaar. Je kabel komt niet in de knoop en ligt niet los. Nadeel kan zijn dat de klittenbandjes aan elkaar gaan klitten bij het stageblok of elders. Met verschillende kleuren band kun je ook eventueel nog de kabellengtes aangeven. Aan klittenband blijft op den duur wel stof en haren hangen. Ook te koop bij de fournituren handel (kleermakers benodigdheden).

Snapfasteners van klittenband

Met een kleurcode kun je de lengte van de kabel aangeven.
Ampco standaard: 

  • grijs 1m
  • bruin 1,5m
  • wit 3m
  • zwart 6m
  • blauw 9m
  • rood 12m
  • geel 15m
  • groen 25m
  • bruin 50m
  • paars 75m
  • geelgroen 100m

Riempjes

Er bestaan ook speciale riempjes die je met een lus aan je kabel kunt vastzetten. Er zit een gespje aan voor het vastzetten van de kabelrol.

Tie wraps

Ook de bekende nylon tiewraps zijn bruikbaar om een rol kabel bij elkaar te houden. Doorknippen voor het weer afrollen van de kabel. Er zijn ook herbruikbare tiewraps, met een extra lipje eraan om ze los te maken. Echte tiewraps (met metalen lipje) zijn duur, maar de goedkope van het grabbelvak van de bouwmarkt of van de Aldi werken ook goed genoeg voor deze toepassing.

Tie wraps

Tape

Na oprollen de kabel met tape zoals isolatieband of gaffa omwikkelen gaat ook. Alleen: veel soorten tape laten lijmresten achter na het verwijderen: daar plakt weer vuil aan enzovoorts...

Gaffa tape

Haspel

Vrij ideaal, ook voor XLR microfoonkabels, die je aan elkaar kunt klikken. Niet te strak oprollen op een haspel, zoals die ook voor tuinslagen wordt gebruikt. Gegarandeerd geen knopen of draaien. Nadeel als je verschillende lengtes microfoonkabel gebruikt: die korte die je nodig had zit in het midden... Zelfs jack-jack kabels kun je zo oprollen als je ze met een stukje hogedrukspuit-slang van de juiste dikte (6mm binnendiameter) aan elkaar maakt.

Kabelhaspel

Kralen

Voor elke kabel een kleine houten kraal (20-25mm, uit de handwerkzaak of creatieve hobbywinkel) met daar doorheen een stuk zwarte elastiek geknoopt (ongeveer 20 cm). Kabel oprollen, elastiek er omheen draaien en aan de kraal haken. Alle kabels gaan in een krat of case en om een kabel te pakken grijp je een kraal en uitleggen maar (tip en foto van René Mikkers).

KIabel met kraal

Donatie

Dit is een gratis site, die al sinds 2003 voortdurend wordt uitgebreid en geactualiseerd. Als jij ook wilt dat dat zo blijft, doe dan een donatie aan Popschool Maastricht >>

Bijgewerkt op: 19 Juni, 2024