Songwriting, akkoorden, toonsoorten
Met de onderstaande interactieve akkoorden calculator kun je meteen zien welke akkoorden bij bepaalde toonsoorten of toonladders horen. In veel songs is het zo dat er voor langere tijd één bepaalde toonladder wordt gebruikt. Alle akkoorden en melodietonen komen dan uit die ladder en zijn opgebouwd volgens een bepaald systeem van toonstapelingen. Als je een eigen song wilt componeren, kun je hiermee dus simpel je akkoorden bij elkaar vinden voor elke toonsoort en toonladder!
Voorbeeld 1: Stel je wilt een song schrijven in de toonsoort C majeur. In de ladder van C majeur zijn de tonen CDEFGABC. Het akkoord op C (de eerste trap) is dan C-E-G, akkoordsymbool "C". Het akkoord op de tweede trap is D-F-A, akkoordsymbool "Dm", enz. Door er nóg een toon bovenop te stapelen onstaan septiemakkoorden: C-E-G-B is Cmaj7, D-F-A-C is Dm7, enz. Probeer het maar eens uit met onderstaande calculator!
Voorbeeld 2: Je wilt een song schrijven in de toonsoort G mineur. Stel de grondtoon in op G, de modus op Aeolisch (=mineur): daar verschijnen de akkoorden die horen bij G mineur. Wil je de variant G harmonisch mineur of G melodisch mineur, kies dan als modus Ionisch en als ladder harmonisch mineur of melodisch mineur.
(c) JavaScripts: Sander Sanders
Opmerkingen:
- Je kunt hiermee ook gemakkelijk "Modal Interchange" akkoorden berekenen. Dat doe je door de met behoud van de grondtoon een andere modus te kiezen. Dan verschijnen vanzelf alle beschikbare akkoorden voor die modus. De modal interchange akkoorden ("Leen-akkoorden") zijn die akkoorden die qua grondtoon en/of samenstelling afwijken van de akkoorden van majeur op die trap.
- De gewone mineurladder is modus 6 van majeur (dus modus: aeolisch en ladder: majeur).
- De harmonische mineurladder, de melodische mineurladder en de harmonische majeurladder hebben ieder ook weer 7 modi en hun eigen akkoorden.
- Er zijn nog wel meer soorten akkoorden, maar de (!) belangrijkste zitten hier toch wel in!
- Voor meer info over akkoorden en hoe ze te spelen, zie de links hier onder.
- Veel succes en inspiratie met deze akkoorden!
- Mis je nog iets of heb je een foutje ontdekt? Mail even!
Links
- Ladders en akkoorden
- Gitaarakkoorden
- Piano akkoorden
- Akkoordsymbolen
- Akkoordentrainer
- Akkoordenschema's opleuken met tussendominanten of modal interchange
- Chordmaps.com goed startpunt qua theorie voor songwriters
- Chordspace downloadbaar programma met akkoorden. Inspirerend en interessant!
Donatie
Dit is een gratis site, die al sinds 2003 voortdurend wordt uitgebreid en geactualiseerd. Als jij ook wilt dat dat zo blijft, doe dan een donatie aan Popschool Maastricht >>
Bijgewerkt op: 19 Juni, 2024