Installeren van een Java Soundbank voor het werken met Java applets.

Installeren van de benodigde bestanden voor gebruik van de Midi Applet op deze site (oa. gehoortrainers). Makkelijker kunnen we het helaas niet maken. Moderne browsers ondersteunen het NPAPI protocol niet meer. Dat betekent dat er geen Java applets meer ondersteund worden. Gebruik hiervoor dus een andere browser, bijvoorbeeld Internet Explorer.

Vanaf Firefox 52 (geïntroduceerd in maart 2017) is ondersteuning voor plug-ins beperkt tot Adobe Flash en vervalt ondersteuning voor NPAPI, wat gevolgen heeft voor plug-ins voor Java, Silverlight en andere soortgelijke op NPAPI gebaseerde plug-ins.

Bij de Java versie 7 of hoger:
 1. Bij een 64 bit computer zijn er vaak 2 mappen met Java bestanden, een in de map met 32 bits programma's en een in de map met 64 bits programma's. In elk van die twee Java mappen moet je dan in de submap \lib\audio\ een exemplaar van de juiste soundbank zetten.
 2. Vanaf versie 7 van Java wordt standaard geen soundbank meer meegeleverd. In principe zou het "fallback" mechanisme er voor moeten zorgen dat de standaard Midi geluidsbron van je computer wordt aangesproken. Werkt helaas niet altijd...
 3. Andere optie wordt dan: zelf een map genaamd "audio" aanmaken in de "lib" map van Java, daar kun je dan het soundbank bestand in zetten (zie ook punt 1!).
 4. Maar let op: versie 7 en hoger van Java kan niet meer overweg met de soundbanks van vorige Java versies! Je hebt een bank nodig in het Soundfont formaat (.SF2) of het DownLoadable Sounds (.DLS) formaat. Je kunt vanaf deze site een General Midi soundbank downloaden hiervoor: General Midi SF2 soundbank Fluid soundfont R3 (groot bestand: 144Mb!). Gecomprimeerde versie van Fluid soundfont R3 (rar bestand 87Mb) Dit rar bestand moet voor gebruik eerst uitgepakt worden (gedecomprimeerd).

Bij nieuwe browsers moet je expliciet toestemming geven om het applet op een bepaalde webpagina te laten uitvoeren. Weigert je browser een applet weer te geven, dan heb je als mogelijkheid:

 1. Browser afsluiten
 2. Java console (zie onder) openen vanuit het startmenu ("Configure Java")
 3. Kies de security tab
 4. Verlaag de security tot medium (in nieuwe versie van Java niet meer mogelijk: kies High)
 5. Vul bij "exception site list" het adres van de site in waarvan je applets wilt toestaan, in dit geval dus http://www.popschoolmaastricht.nl via de optie "edit site list"
 6. Klik op "apply" of op "OK"
 7. Start nu je browser (opnieuw) en ga naar de webpagina met het Java applet
 8. Er verschijnt nu een waarschuwing. Sta toe om het applet te starten

Java consoleJava console

Om Java applets aan de praat te krijgen in Internet Explorer 11: menu Extra => Instellingen voor compatibiliteitsweergave => vul bij "deze website toevoegen" in "popschoolmaastricht.nl" en klik op "Toevoegen" zet de twee vinkjes aan. Sluit Internet Explorer en start het opnieuw. Een pagina die een applet bevat toont eerst een Security warning "Do you want to run this application". Klik op "Run".

De nieuwe browser "Edge" van Microsoft ondersteunt van huis uit geen Java applets. Door een klik rechtsboven op het menu ... ("Meer acties") kun je "Met Internet Explorer openen" kiezen. De weergegeven site opent dan in deze browser, die wèl applets ondersteunt. Voor verdere instellingen, zie boven.

Vanaf Firefox versie 52 werkt de NPAPI niet meer met java applets.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor evt gevolgen!

Mozilla Internet Explorer Firefox Google Chrome Safari


Sander Sanders 9 Februari, 2019 16:22

Donatie

Dit is een gratis site, die al sinds 2003 voortdurend wordt uitgebreid en geactualiseerd. Als jij ook wilt dat dat zo blijft, doe dan een donatie aan Popschool Maastricht >>

QR code https://www.popschoolmaastricht.nl:443/installatie_soundbank.php?menu=menuAlgemeen

Bijgewerkt op: 31 Mei, 2019