DJ software

WEBDJ - Muziek draaien met je pc

De meesten van jullie zullen het ongetwijfeld al wel hebben gemerkt: Muziek draaien kan je ook met je pc met behulp van speciale DJ software.

Tegenover draaien met cd-spelers of vinyls is het veel gemakkelijker om met je pc muziek te draaien. Je hoeft immers de beats niet meer manueel gelijk te laten lopen, je beschikt over een groot aantal samples en effecten, je hebt voor elk deck een waveform en op je harde schijf is er heel wat plek voor muziek. Het is ook heel wat goedkoper.

Nu denk je waarschijnlijk: als het dan toch zoveel gemakkelijker is, waarom draait iedereen dan nog met cd's of vinyls? Wel, dit komt doordat als je met cd's/vinyls draait, je veel meer “feeling” hebt met de muziek (je bedient deze rechtstreeks met je handen terwijl je bij je pc met een muis moet werken). Om iets meer “feeling” te krijgen bij het draaien met pc kan je gebruik maken van een soort console. Dit is een extern mengpaneel / scratchpaneel dat je apart kan kopen.

Op het moment heb je twee merken die zo’n console verkopen: Hercules en Native Instuments. Let wel! De huidige generatie consoles werkt enkel bij programma’s van het merk van console! Bijvoorbeeld: De Hercules DJ Console werkt enkel bij Virtual DJ (van softwaremaker Atomix). Er zijn uitzonderingen maar daarover kan je je best in de winkel informeren.

Ik beperk me hier tot het bespreken van Virtual DJ en Traktor Studio. Er zijn nog vele anderen zoals SamDJ, PCDJ, BMP Studio, ClubDJ, Mixmaster, ... (en dan vergeet ik er waarschijnlijk nog een hele hoop) maar deze zijn minder bekend en worden dus minder gebruikt zodat het dus niet de moeite is om ze te bespreken.

Welk programma kan ik best gebruiken? Er zijn momenteel 2 toppers in de softwarewereld. Virtual DJ (te gebruiken met de Hercules DJ Console) en Traktor Studio (te gebruiken met FinalScratch).

Traktor Studio mikt op de professionele gebruiker terwijl Virtual DJ voor iedereen is gemaakt. Je merkt dit ook aan de prijs: virtual DJ kost zo’n 150€ en Traktor studio 250€. Gelukkig bestaan er van beide programma’s een demo zodat je ze niet hoeft te kopen om ze eens te proberen.

De demo’s vind je hier:

Je kan ze zo’n twee weken gebruiken. Hieronder wat meer uitleg over beide programma's.

Virtual DJ

De bekenste en goedkoopste software is VIRTUAL DJ van Atomix. Het programma is gemaakt voor zowel amateur DJ's als professionele DJ's maar is door zijn gemakkelijke inrichting toch aan te raden voor beginnende DJ's. Typisch aan virtual DJ zijn de 2 roterende draaitafels op je scherm. Je kan deze gebruiken om scratcheffecten na te bootsen.

De installatie: Na het installeren van de Demo kan je best een update uitvoeren. Deze kan je downloaden. De update bevat:

 • een nieuwe skin
 • nieuwe effecten
 • en de taal wordt gewijzigd in het nederlands

Je installeert hem door het exe bestand te openen, de map in te geven waar je virtual DJ hebt geinstalleerd en dan op unzip te klikken. Als je daarna Virtual DJ opent, kom je op een dergelijk scherm terecht::

Virtual DJ pro

De werking

Virtual DJNet zoals bij een dual-CD speler. Vind je twee decks terug en een pitch fader. Je hebt eveneens per deck een driekanaals EQ met killfunctie, een gewone fader, een gain fader, 9 loop functies, een geheugenbank voor 5 cue-points en een scratchwieltje (= platendraaier). Het is echter beter om het driekanaals EQ van op je mengpaneel te gebruiken ipv dit in Virtual DJ. Boven de loop-sectie vind je ook de sneltoetsen voor je effecten te bedienen.

Ook vind je twee beatsearch knoppen en twee nudge knoppen. Met de beatsearchknoppen kun je 1 beat vooruit of 1 beat achteruit springen in je song. Wil je meer beats verspringen dan moet je je numeriek deel van toetsenbord gebruiken (de numlock staat af). De nudge knoppen dienen om de plaat manueel een beetje vooruit of achteruit te “duwen”.

Onder de titel van je song vind je de timers terug en net onder de timers vind je een blauwe / lichtblauwe balk. Deze dient als ruwe volume indicator van je wave-golven. Deze wavegolven kan je in detail bekijken in een grote balk bovenaan je scherm. (De wave-golven van beide tracks worden hier over elkaar weergegeven).

Tussen je twee decks vind je de crossfader met links daarvan een driebands crosfader EQ (zonder kill functie). Merk op dat als je dit EQ gebruikt, dat je andere EQ niet automatisch mee verandert. De drie EQ werken afzonderlijk van elkaar.

Boven de crossfader vind je een “Automix”knop terug, twee beatsynch knoppen en een beatlock knop. Automix is een soort van noodknop die ervoor zorgt dat je song snel uitfaded en dat je andere song snel infaded. De linkse beatsynch knop past de beat van het linkse kanaal aan naar die van het rechtse kanaal (deze blijft dus ongewijzigd). De rechtse beatsynch knop werkt net andersom.

Verder heb je bovenaan je scherm een klok. Links daarvan vind je fader van je hoofdtelefoon. (dit is een gewone volume fader). Rechts van de klok vind je de master out fader. Net naast de klok heb je ook links en rechts twee timers. Altijd handig die dingen.

Net boven de middelste 6 faders vind je 12 knoppen om samples mee af te spelen. Je kan hiervoor beter je F toetsen gebruiken want de knoppen zijn te klein om goed te kunnen gebruiken.

Links en rechts van het Virtual DJ logo vind je “1” en “2”. Dit zijn de Nummers van je decks. Wanneer de nummer is geselecteerd is het groen en zal je het geluid van dat deck via je hoofdtelefoon kunnen beluisteren. Het is ook belangrijk voor de besturing via je toestenbord welke deck er groen en welke er rood is!

De meeste knoppen in Virtual DJ kan je ook met je rechtermuisknop bedienen. Zo kan je met de play knop een stutter effect maken.

Onder de crossfader vind je 6 knoppen:

 1. Music
  Dit is een explorer venster met mappenstructuur links, de inhoud van de map in het midden en rechts een afspeellijst. Via die afspeellijst kan je de Automix functie inschakelen (de bovenste knop). Eenmaal geactiveerd zal Virtual DJ de afspeellijst automatisch mixen.
  De twee onderste knoppen dienen om het scherm te bevriezen zodat de paneeltjes niet steeds automatisch weggaan naar de zijkanten.
  Je kan met de knop linksboven je eigen favoriete mappen maken (zo’n vijftal max). En in het middelste venster heb je ook een search functie.
 2. Search
  Je kan een eigen database maken door je hele harde schijf te laten doorzoeken. Dit is niet aan te raden want dan komen alle geluidsbestanden (ook van spelletjes, ...) in die map te staan.
 3. Effects
  Je hebt hier links een lijst staan met alle effecten die je hebt. Je kan drie effecten laden per deck. Dit kan ook tijdens het afspelen. Een effect laden doe je door het in het juiste vakje te slepen. Een effect instellen doe je in het rechtse scherm.
 4. Samples
  Een samplebank met 12 plaatsen. Je kan hier een sample opnemen. Dit doe je door op Loop of op Jingle te klikken. De samples kan je afspelen met de F-toetsen. Je kan er meerdere tegelijk afspelen. De instellingen van een sample kan je wijzigen door op het ronde knopje te klikken. Je kan een sample opslaan, openen, de beatlock zorgt ervoor dat het tempo van de sample wordt gelijkgezet met dat van je song, als loopt is aangevinkt dan blijft de sample zich herhalen.
 5. Record
  Altijd handig om een setje op te nemen de record knop. Je kan zelfs een cd’tje branden en broadcasten. Let wel op dat je altijd eerst even op config klikt om na te zien of je niet over een ander bestaat gaat opnemen!
 6. Options
  Het laatste knopje is dat van de opties. Hier kan je dus alles instellen. Mensen met een lage pc zetten reactivity best op slow. Verder vind je hier een lijst terug met alle sneltoetsen voor de bediening met je toetsenbord. Je kan hier ook instellingen wijzigen voor het afspelen van videos.

Hercules DJ console

Hercules DJ console

Zie het programma wel zitten maar vind je de besturing niet goed? dan kan je altijd overwegen om een Hercules DJ Console te kopen.
Met dit extern bedieningspaneel voor virtual DJ wordt het kinderspel om je mixen tot een goed eind te brengen. (kost rond € 250). Hercules DJ info

Traktor DJ studioTRAKTOR STUDIO

Traktor Studio van Native Instruments in simpelweg de beste DJ Software die er bestaat.

Met Traktor Studio kan je tot 4 decks tegelijk mixen. Het programma is een stuk ingewikkelder dan Virtual DJ maar werkt volgens hetzelfde principe.

Je hebt eveneens de mogelijkheid om een beatlock in te stellen. Maar een sampler (om samples mee af te spelen) of een effecten-pagina zoals bij Virtual DJ heb je hier niet.

Het is wel zo dat de effecten in Traktor Studio van veel hogere kwaliteit zijn dan in Virtual DJ. Ook de mastertempo functie in Traktor Studio is van hogere kwaliteit.

Traktor mengpaneelVoor meer info over Traktor Studio kan je best de handleiding lezen. Daar wordt alles haarfijn in uitgelegt. (De handleiding krijg je met de demo meegeleverd) Tegenwoordig kan je ook videobestanden downloaden op hun website.

Final ScratchController voor Traktor Studio

Finalscratch is de bekendste controller die je kan kopen voor Traktor Studio. Het ding heeft een prijskaartje van 850€.

Het is eigenlijk een externe geluidskaart die je via Firewire aansluit op je pc en op twee platendraaiers (van het merk Stanton). Zo kan je via de platenspelers scratchen in Traktor Studio.

Er zijn ook nog vele andere controllers voor Traktor Studio. Voor meer info daarover kan je best even op hun website kijken.

Het is eveneens mogelijk om met je Hercules DJ Console Traktor Studio te bedienen maar dit geld niet voor alle versies van de console. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat de kwaliteit hiervan enorm verschilt met die van FinalScratch!

Geschreven door: DJef (Jef Smets) mei 2006

DJ software links

DJ Links >>

 

Donatie

Dit is een gratis site, die al sinds 2003 voortdurend wordt uitgebreid en geactualiseerd. Als jij ook wilt dat dat zo blijft, doe dan een donatie aan Popschool Maastricht >>

Bijgewerkt op: 12 Juni, 2024