MIDI verbindingen, kabels, pluggen

Zie ook:

Een MIDI verbinding is technisch gesproken een stroomlus waardoor een serie digitale impulsen loopt. Als stekkers worden 5-polige 180° male DIN pluggen gebruikt. De kabel mag volgens de officiële MIDI specificaties tot 15 meter lang zijn, maar als het niet nodig is kun je beter een zo kort mogelijke kabel gebruiken, tot maximaal een meter of 6. De stroom die er door loopt is maar zo'n 5mA, de aders mogen dus gerust dun zijn. Het gebruikte transmissieprotocol is een asynchrone seriële datastroom van 31.25 kBaud. Er worden reeksen van 10 bits gebruikt: 1 startbit, 8 databits en een stopbit. Voor MIDI gebruikers zijn alleen de databits van belang, hierin zit de informatie.

Speciale MIDI kabel?

In HiFi winkels vind je wel eens kabels die er net zo uit zien als MIDI kabels, maar die zijn voor HiFi en hebben andere aansluitingen en vaak ook een ander soort kabel. Soms werken ze desondanks tóch wel, maar reken er niet op. Beter kun je speciale MIDI kabels gebruiken, of zelf maken.

MIDI in, MIDI out, MIDI thru

 • MIDI in: hier komt het MIDI signaal binnen dat door het betreffende apparaat verwerkt wordt.
 • MIDI thru: hier komt het zelfde signaal dat in MIDI in binnen kwam, weer naar buiten
 • MIDI out: hier komt het MIDI signaal dat door het apparaat zelf wordt opgewekt naar buiten

MIDI merger

Omdat MIDI bestaat uit digitale codes, kun je niet zoals bij een analoog signaal zomaar meerdere MIDI kabels onderling verbinden. Als je bijvoorbeeld de MIDI out van één keyboard met de MIDI out van een ander keyboard samen naar een geluidsmodule wilt sturen, heb je een MIDI merger nodig: een kastje dat de signalen netjes combineert. De meeste mergers hebben nog extra mogelijkheden, zoals het toewijzen van kanalen en dergelijke.

Aansluitingen MIDI plugMIDI kabel maken

Hiervoor heb je enige handigheid in solderen nodig. Het solderen aan een DIN plug is nogal een gewriemel! Twee aansluitingen worden niet gebruikt, dat zijn de buitenste twee (pen 1 en pen 3). Op pen 2 zit de afscherming. Als kabel gebruik je een dubbelpolige afgeschermde kabel (stereo parallelsnoer of afgeschermde tweelingsnoer), ook zeer gangbaar in de HiFi wereld. Sluit pen 4 van de ene plug aan op pen 4 van de andere, idem met pin 5. Om de aansluitingen te controleren kun je een multimeter gebruiken. Check ook of er geen kortsluiting van één van de pennen met aarde is.

Stappen:

 1. Schuif de behuizing van de plug over de kabel (!)
 2. Strip de buitenisolatie van de aders, twist die bij elkaar
 3. Strip de isolatie van de binnenaders
 4. Vertin de getwiste afscherming en de beide aders
 5. Vertin de aansluitingen van de DIN plug
 6. Soldeer eerst de aders, dan de afscherming
 7. Schuif de plug in elkaar
 8. Idem de andere plug
 9. Check de verbindingen met een meter
 10. MIDI Din pluggenGebruik voor MIDI kabels die op het podium gebruikt worden DIN pluggen met een metalen behuizing. Als je op deze pluggen gaat staan, zijn ze plat:

Donatie

Dit is een gratis site, die al sinds 2003 voortdurend wordt uitgebreid en geactualiseerd. Als jij ook wilt dat dat zo blijft, doe dan een donatie aan Popschool Maastricht >>

QR code https://www.popschoolmaastricht.nl:443/college_midi_kabels.php?menu=menuGeluidstechniek

Bijgewerkt op: 5 November, 2023