Gitaar effecten

Als je wilt weten hoe al die gitaareffecten nu precies klinken, kun je dat hier onder beluisteren. Klik op de play button om het geluid te laden en vervolgens te horen. Vaak worden combinaties van effecten gebruikt, bijvoorbeeld vastgemaakt op een "pedalboard". Zo heb je eindeloos veel mogelijkheden.

Zie ook Effecten afstellen. Veel hangt namelijk af van hoe je zo'n effect instelt. Verder spelen je instrument, je versterker en hoe je speelt en wát je speelt natuurlijk en rol!

GitaareffectenDe ultieme gitaar effecten :-)

Hier onder een opsomming van de meestgebruikte gitaareffecten met geluidsvoorbeelden

Overdrive

Imitatie van een overstuurde buizenversterker. Je hoort hier verschillende gradaties van overdrive. Akkoorden blijven herkenbaar.

Distortion 1

Milde distortion, vanaf 17 sec sterkere distortion.

Distortion 2

Behoorlijk heftige distortion. Met zo'n zware vervorming kun je bijna alleen nog single-lines of power chords spelen. "Normale" akkoorden worden vrijwel onherkenbaar...

Metal Distortion

Zware distortion met veel bas en hoog. Vanaf 31 sec meer midden en minder bas en hoog.

Fuzz

Eerst clean, dan met sterke fuzz. Een opzettelijk "smerig" klinkende distortion, agressieve sound met veel intermodulatie vervorming.

Ringmodulator

Begin: zonder effect, daarna met ringmodulator. Afhankelijk van de instelling wijzigt de sound. Er ontstaan sterke vervormingen (intermodulatievervormingen) die anders klinken naar gelang de toon of het akkoord dat je speelt. Een van de vroegste voorbeelden: de intro van Paranoid van Black Sabbath.

Wah wah

Klassieke cry baby wah met distortion en delay (en klassieke ruis...)

Chorus 1

Klassieke chorus-sound (spreek uit als "korus", niet "sjorus" of zoiets).

Chorus 2

Stereo chorus voor een "breed" geluid. Vanaf 27 sec met overdrive.

Flanger

Flanger met een overdrive gecombineerd. Redelijk wat feedback, voor een "straaljager"-effect. Vanaf 18 sec met nóg meer feedback. Vanaf 30 sec met cleane akkoorden, en weinig feedback voor een chorus-achtig effect.

Phaser

Verschillende toepassingen van een phaser.

Digital Delay

Een echo-effect dus. In het begin met distortion (en vibrato-handle van de gitaar!). Vanf 16 sec clean, met een heel korte delay. Vanaf 24 sec: korte delay met een sterke feedback, voor een "robot"-achtig geluid.

Looper

Feitelijk een digital delay met extra veel opslagruimte (extreem lange delaytijd) en wat extra opties: je kunt met een voetschakelaar op elk moment het opnemen starten en stoppen. Je kunt aan de bestaande opname partijen toevoegen om zodoende live meerdere partijen na elkaar in te spelen en meerstemmig te laten horen. Uitgebreidere apparaten kunnnen loops definitief onder verschillende geheugennummers opslaan, achterste voren afspelen, hebben drum en basloops ingebouwd, computer interface, enz.

Stereo Delay

Ping-pong delay, van kanaal naar kanaal. Vanaf 14 sec timed delay: in het tempo. Vanaf 18 sec: reversed delay: herhaling achterstevoren!

Reverb / Delay

Reverberation (=galm) effect. Vanaf 13 sec: galm plus echo (delay). Vanf 27 sec korte galm.

Pitch Shifter, whammy

Pitch shifter met een oktaaf er boven. Let op het verschil in klank met een octaver, waar je maar 1 toon tegelijk op kunt spelen. Vanaf 15 sec: intelligente pitch shifter. Vanaf 29 sec: pitch shift pedaal of "whammy" pedaal.

Intelligent Pitch Shifter

Deze is intelligent omdat hij de toegevoegde toon (een terts) automatisch aanpast aan de ingestelde toonsoort. Een normale shifter pakt altijd hetzelfde interval. Combinatie met distortion.

Multi Effect

Twee verschillende presets van een multi-effect apparaat. Hiermee kun je combinaties en instellingen van effecten programmeren en in geheugens vastleggen om snel te kunnen switchen tussen sounds.

Shimmer

Een combinatie van chorus, galm en een pitch shifter ingesteld op 1 oktaaf omhoog met feedback. Het geoktaveerde geluid wordt dus weer terug gevoerd naar de ingang van de pitch shifter, zodat er meerdere oktaven klinken.

Granular delay

Werkt met granulaire synthese: zeer korte fragmenten (samples) van het binnenkomende geluid worden digitaal bewerkt. Zo ontstaat een nieuw geluid op basis van de sample. Door aan knoppen te draaien kun je verschillende soundscapes maken.

Compressor

Je hoort dat de harde geluiden (aanslag) qua volume "in elkaar worden gedrukt". Zo krijg je meer "sustain" en wordt het geluid qua volume egaler, maar de dynamiek wordt minder. Vanaf 35 sec komt er een chorus bij.

Tremolo

Een snelle variatie in het volume, niet te verwarren met vibrato (variatie in toonhoogte). Verschillende diepte-instellingen: vanaf 17 sec dieper en sneller.

Octaver

Voegt oktaven onder of boven de gespeelde toon toe. Begin: overdrive met een toon 2 octaven er onder. Vanaf 7 sec: clean geluid met een oktaaf er boven, vanaf 14 sec: overdrive met een oktaaf er onder.

12 string simulator

Dit effect laat een 6-snarige gitaar klinken als een 12-snarige gitaar door er een hoger oktaaf aan toe te voegen. Verwacht geen wonderen. Het effect schakelt in op 15 seconden vanaf het begin.

Synthesizer

Sommige gitaren hebben een aansluiting voor een gitaarsynthesizer. Anders kun je op een gewone gitaar een speciaal "hexafonisch" element erbij zetten dat van elke snaar apart het geluid aan de gitaarsynthesizer doorgeeft. Er zijn tegenwoordig ook gitaarsynths die zonder zo'n speciaal elemet werken, dus met iedere elektrische gitaar.

Op die gitaarsynth kun je dan vervolgens elk geluid dat je kent van een gewone synth laten horen: orgels, basgitaren, fantasiegeluiden... Zie ook het artikel over de gitaarsynthesizer

Bitcrusher

Een extreem soort vervorming, opgewekt door het geluid bewust te digitaliseren met een te laag aantal bits en/of een te lage sample frequentie. Lijkt qua geluid wel wat op een ringmodulator.

 

Bovenstaande effecten zijn de meestgebruikte. De lijst is zeker niet compleet. Juist in deze tijd van digitale modeling zijn er nieuwe effecten met ongehoorde sounds.

Links

Donatie

Dit is een gratis site, die al sinds 2003 voortdurend wordt uitgebreid en geactualiseerd. Als jij ook wilt dat dat zo blijft, doe dan een donatie aan Popschool Maastricht >>

QR code https://www.popschoolmaastricht.nl:443/college_gitaar_effecten.php?menu=menuGitaar

Bijgewerkt op: 14 Februari, 2024