MIDI: Active Sensing

5-polige DIN MIDI plugZie ook: bits & bytes, binair en hex

Active Sensing is een midi-boodschap die niet zo bekend is. Gewoonlijk heb je daar ook nooit mee te maken. Active Sensing wordt namelijk door veel apparaten gewoon continu verstuurd. Bij sommige apparaten kun je Active Sensing uit zetten.

Het doel van Active Sensing is dat instrumenten 'weten' dat de midi-verbinding intact is. Active Sensing is als het ware het bloed dat door de midi-ader stroomt. De Active Sensing code bestaat uit 1 byte die om de (maximaal) 300 milliseconden wordt verstuurd. In hexadecimalen wordt Active Sensing weergegeven als FE. Als je je synthesizer op een midi-monitor (bijvoorbeeld het programma MidiMaster) aansluit, kun je controleren of jouw apparaat Active Sensing verstuurt. Active Sensing wordt alleen verzonden op momenten dat er geen andere midi-commando's (bijv. noten, pitchbend etc.) worden verstuurd.

Een synthesizer verstuurt Active Sensing codes en ontvangt ze ook weer retour. Als er iets gebeurt met de midi-verbinding -zoals midi-kabel lostrekken- wordt de Active Sensing onderbroken. Een synth hoort daarop te reageren met het uitschakelen van alle klinkende noten.

Sommige Roland instrumenten tonen dan ook een (error)melding in het display, waarin staat: "MIDI Off Line!" of "Active Sensing Error!" of "Communication Failure". De synthesizer geeft je met deze melding een waarschuwing: "Hallo, volgens mij is er iets mis met de midi-verbinding".

Het hoeft echter niet in alle gevallen te betekenen dat de midi-verbinding daadwerkelijk verbroken is. Sommige sequence-programma's onderbreken de Active Sensing codes wanneer je op Stop drukt. In dat geval wordt Active Sensing dus wel even onderbroken -en dus is strikt genomen de midi-verbinding even weg- maar snel daarna wordt Active Sensing weer normaal doorgegeven.

Zo'n melding in het display van je Roland instrument is dus niet iets om je zorgen over te maken. Ook al staat er dan in veel gevallen het woord 'Error'.

We hebben het nu alleen over Roland instrumenten omdat voor zover wij weten alleen Roland apparaten daadwerkelijk een melding geven als Active Sensing wordt onderbroken. Er zijn veel meer instrumenten die met Active Sensing werken alleen laten die meestal geen error melding zien als de Active Sensing codes worden onderbroken. Zulke instrumenten zullen hooguit de klinkende noten uitschakelen.

Als een apparaat wel Active Sensing verstuurt maar niet terug ontvangt is er nog niets aan de hand. Een instrument wordt pas alert gemaakt zodra hij de eerste Active Sensing code heeft ontvangen. Vanaf dat moment moet hij om de (maximaal) 300 milliseconden midi-activiteit zien.
Als er vanaf het begin geen Active Sensing code is binnengekomen, blijft het instrument normaal functioneren. Hij staat dan, om zo te zeggen, niet in de 'Active Sensing modus'.

De belasting die Active Sensing voor je mididata-stroom zou betekenen wordt door sommigen zwaar overschat. Allereerst wordt het commando 'slechts' drie keer per seconde verstuurd en bestaat het maar uit 1 byte. Maar belangrijker is dat het alleen wordt verstuurd als er geen andere midi-activiteit is. Zodra er noten of andere mididata door de kabel gaan, stopt Active Sensing. Het is daardoor zo goed als uitgesloten dat vertragingen in je mididata door Active Sensing worden veroorzaakt. Het is er alleen als het nodig is. Op momenten dat andere mididata door de kabel gaan, is er midi-activiteit en is dus Active Sensing overbodig. Nadat de laatste midi-event is verstuurd, begint Active Sensing weer te ratelen. Net zolang tot weer een andere midi-event wordt verstuurd.

Active Sensing kan vooral handig zijn als je met andere muzikanten speelt. Als een enthousiaste gitarist met een wijze sprong per ongeluk jouw midikabels lostrekt, of als de drummer met Keith Moon-achtige trekjes zijn bekken omgooit dat door jouw midikabel heen snijdt, blijven er in ieder geval geen noten doorklinken op je synthesizers en modules.

Verwar Active Sensing niet met Running Status!

* Met dank aan MOPRO.nl

Donatie

Dit is een gratis site, die al sinds 2003 voortdurend wordt uitgebreid en geactualiseerd. Als jij ook wilt dat dat zo blijft, doe dan een donatie aan Popschool Maastricht >>

Bijgewerkt op: 19 Juni, 2024