MIDI via een USB poort, PC gameport

Hoe je een MIDI aansluiting kunt maken op je USB poort of op de gameport van je (oude) computer.

De MIDI verbinding, technisch

MIDI data transmissie is een seriële verbinding, via een 5mA, 31,25KHz optisch geïsoleerde stroomlus (current loop). Het werkt met een 5-polige DIN plug en 2-aderige afgeschermde kabel. Aansluitingen:

  • + = pin4
  • - = pin 5
  • afscherming = pin 2

Alleen MIDI out en MIDI thru chassisdelen moeten pin 2 aangesloten hebben om aardlussen te voorkomen. Helaas hebben overigens enkele bekende merken apparaten MIDI in ook geaard... Logische start en stop bits omgeven elk MIDI data byte. Omdat de standaardstatus nul is, kunnen MIDI kabels veilig worden losgekoppeld, ook bij ingeschakelde apparatuur. Het is natuurlijk niet verstandig om dat te doen terwijl er data worden verstuurd! De active sensing real time message kan worden gebruikt om de verbinding te testen. Elke MIDI byte inclusief start en stop bit (10 bits) nemen 0.32 mSec in beslag. De meeste MIDI apparaten hebben een vaste buffer grootte en hebben even nodig om te reageren. Wacht dus 20-50 mSec tussen verschillende SysEx (System Exclusive) boodschappen: bij 240bpm zij 48 ticks bij 192 ppqn 62.5 mSec. MIDI thru is een gebufferde, maar licht vertraagde, kopie van MIDI in. MIDI out kan vaak zó worden ingesteld dat hij fungeert als een merger (menger) van MIDI in en andere gegenereerde MIDI events.

USB MIDI

Op moderne computers is het een goed idee om een MIDI interface aan een USB poort te hangen. Nieuwe laptops en computers hebben tegenwoordig ook geen seriële poort meer en vaak ook geen MIDI aansluiting aan de geluidskaart. Op de USB-MIDI interface vind je dan wél weer de gangbare MIDI aansluitingen, soms zelfs dubbel uitgevoerd om met eventueel meer dan de standaard 16 kanalen te kunnen werken. Op oude Atari's (jeugdsentiment...) zitten van huis uit MIDI-aansluitingen, werkt altijd, ideaal! Er zijn ook USB-apparaten die zowel de MIDI-aansluitingen als de MIDI-geluidsopwekking voor hun rekening nemen.

USB naar MIDI converter kabel
USB-MIDI in/out converter kabel

De MIDI interface is nu zelfs zó klein te maken dat hij in een USB naar MIDI in/out kabel verwerkt kan worden!

Atari mega ST computer
De oude Atari mega ST computer met geïntegreerde MIDI poorten

PC - MIDI interface

Gameport DA15 aansluitingenHier is een schakeling die je kunt gebruiken voor het aansluiten van MIDI apparatuur op je (evt. oude) PC. Je hebt een PC nodig met een geschikte 15 pins gameport (joystick) connector, zoals de meeste oude geluidskaarten (oa. Soundblaster) ze hebben. Een gewone joystickpoort is niet voldoende. Je kunt zo ook een joystick-thru connector maken voor je joystick plus MIDI. Je moet dmv. de MIDI mapper je PC zó instellen dat die de juiste port gebruikt. Deze schakeling levert je een MIDI in, 2x out en 1x thru, met afzonderlijke LED's voor MIDI in en out. De stroomlus en de opto-couplers zorgen voor onderdrukken van storing en aardlussen. Voeding komt van je PC port, dus er is geen extra voeding of batterij nodig. Als je een joystick-thru nodig hebt, komt de nieuwe joystick poort gewoon parallel aangesloten aan je oude. Let op de juiste aansluitingen van de 15 pinnen! De nieuwe MIDI poorten zijn female 5-polige 180° DIN chassisdelen.

De PC gameport connector is een DA-15 type. Pen 12 en 15 (resp. 5V en aarde op de originele IBM PC gameport) worden gebruikt voor MIDI van de geluidskaart. Het zijn echter TTL/CMOS signalen en als zodanig NIET geschikt om rechtstreeks op MIDI connectors aan te sluiten! Er zijn interface kabels te koop, of je kunt er zelf een maken met het bijgaand schema. MIDI TX is de MIDI Transmission (MIDI out) aansluiting, MIDI RX (Receive) is de MIDI in.

PC gameport to MIDI converter

Donatie

Dit is een gratis site, die al sinds 2003 voortdurend wordt uitgebreid en geactualiseerd. Als jij ook wilt dat dat zo blijft, doe dan een donatie aan Popschool Maastricht >>

QR code https://www.popschoolmaastricht.nl:443/college_midi_port.php?menu=menuMidi

Bijgewerkt op: 5 November, 2023