Microfoonstandaard perikelen

Als je bij een optreden kijkt naar het geklungel en gewurg met onwillige microfoonstatieven en microfoonhengels door soms zelfs professionele zangers, zangeressen, saxofonisten, kom je tot de conclusie dat het blijkbaar tóch een ingewikkeld ding is. Helaas worden ze zonder gebruiksaanwijzing geleverd. De fabrikant vindt de werking voor zich spreken lijkt het. Hier onder desondanks wat tips, doe er je voordeel mee!

Algemeen:

 • Door (verkeerde) schroeven té vast te draaien ontstaan de beruchte "lamme" microfoonstatieven en microfoonhengels...
 • Door de zwenkarm te "verbuigen", dus te verstellen zonder eerst de juiste schroeven los te draaien, vervorm je de buizen. Die zijn dan moeilijk meer te verschuiven. Ook komt er zo steeds meer speling in het verstelmechaniek, waardoor het op den duur niet meer is vast te zetten. Het kan ook zijn dat je bij het "verbuigen" de schroef van de microfoonklem of de bevestiging van de hengel op het statief los draait. De standaard wordt zo wiebelig en het nóg vaster draaien van schroeven die daar niets mee te maken hebben helpt weer eens niet...
 • Een coole show maken door met je statief in het rond te rammen is meer iets voor écht grote podia en voor bands met genoeg geld (of muzikanten met een goede WA verzekering!) om regelmatig nieuwe statieven te kopen.
 • Draai voor het vervoeren na het inklappen en inschuiven alle schroeven een beetje aan, zo verlies je ze niet én het is veiliger voor de vingers van de roadies!
 • Rubber doppen aan de poten hebben een akoestische functie, niet kwijtraken dus.
 • De verticale buis mag van onder niet op het podium steunen! Dan hebben de poten en de rubbers geen functie meer en worden bewegingen van het podium, gestommel, gewiebel en dergelijke, genadeloos via de microfoon aan de P.A. en/of opname doorgegeven.
 • Ringetjes tussen schroeven hebben óók een (mechanische) functie
 • Onderhoud: eens per jaar alle schroeven checken op beschadigde schroefdraad zo nodig vervangen. Een klein beetje kogellagervet (fietsenmaker) er aan en weer monteren
 • Sommige kunststof microfoonklemmen zijn vrij breekbaar. Haal ze er voor het vervoeren af
 • Een microfoonstatief met beschadigde of ontbrekende onderdelen is een blijvende ergernis: vervangen dus!
 • Check of de microfoonklem goed op het statief of op de hengel vast zit. Een microfoon houdt niet van vallen: hij gaat stuk of hij gaat "anders" klinken, en dat is dan bepaald geen vooruitgang! Helaas zijn de duurste microfoons ook nog vaak het meest kwetsbaar...
 • Gebruik de goede klem voor de goede microfoon! Sommige microfoons zijn dunner, andere dikker, sommige hebben een speciale bevestiging (Sennheiser MD421!).
 • Idem de hengel op het statief
 • Heb je de hengel (het verstelbare schuine deel, zie foto's onder) niet nodig: haal de hengel er dan af en maak de microfoonklem rechtstreeks aan de verticale buis vast. Scheelt weer schroeven en potentieel gewiebel.
 • De standaard-microfoon-standaard is altijd bedoeld voor zangmensen. Negen van de tien keer kun je toe met een korte standaard met uitschuifhengel. Scheelt een hoop geworstel en ruimte.

Freddie

Speciale vermelding voor Queen zanger Freddie Mercury: hij trok ooit bij een poging tot verstellen de bovenste verticale buis uit het statief en gebruikte de stang waaraan de microfoonklem en de microfoon bevestigd waren als "microphone stick". Dit werd zijn handelsmerk. Niet persé aanbevelingswaardig...

Freddie Mercury

Te laag / te hoog

Het zingt niet lekker en blaast niet lekker met een te hoge of te lage microfoon. Voor het verstellen in hoogte dient in eerste instantie de draaigreep in het verticale gedeelte van de buis. Draai hem los (linksom), schuif de bovenste buis naar boven/onder en draai weer vast. Moet het nóg hoger, gebruik dan een (evt. uitschuifbare) hengel.

Statief

Paal staat in de weg

Kan bijvoorbeeld voor zingende gitaristen lastig zijn. Gebruik een statief met een "hengel". Stel eerst globaal de hoogte in, zoals hierboven beschreven. Maak de hengel niet té lang, probeer hem een beetje in balans te brengen. Anders ontstaat het volgende probleem:

Hengel

Microfoon zakt naar onder:
"going down going down!"

Als de microfoon op een verticale paal staat komt dit zelden voor. Indien tóch, draai dan de greep voor de hoogte-verstelling iets vaster. Als een microfoon aan een hengel zit en hij zakt naar onder komt dat vaak doordat de hengel op een extreme lengte is afgesteld. Het gewicht van de micro zit dan via een lange hefboom aan het statief. Er komen dan grote krachten op het draaipunt. Probeer de hengel zó af te stellen dat hij beter in balans is door hem te verschuiven en evt. de dunnere buizen verder uit te schuiven. Of maak het statief hoger met de hoogte-verstelling en stel daarna de hengel korter af.

Het kan ook zijn dat de microfoon draait, vaak ligt dat aan de bevestiging van de microfoonklem. Draai de schroef van het dunste deel van de hengel los, draai deze stevig in de microfoonklem en draai daarna de schroef weer vast. Als het statief rechts van je staat gebeurt dit veel minder snel dan wanneer het links van je staat!

Zwenkarm Zwenkarm

Microfoon valt er uit

Gebruik een klem die bij de microfoon past en klem hem er stevig in. Een fatsoenlijke microfoon kost al gauw honderden €uro's en houdt niet van vallen. Soms is hij niet meteen kapot, maar hij gaat wél slechter klinken. Ruim daarom bij het afbreken ook altijd éérst de microfoons op.

Sommige microfoons, bijvoorbeeld de beroemde Sennheiser MD421 hebben een speciaal mechaniek dat de microfoon vast houdt. Om hem er uit te kunnen schuiven moet je eerst een knopje indrukken of verschuiven! Afbréken gaat natuurlijk ook, en je zou niet de eerste zijn. Prijs € 300...

Microfoonklem Microfoonklem knijper Sennheiser MD421

Er wiebelt iets

 • Zijn de poten wel helemaal uitgeklapt?
 • Zit de schroef van het onderstel los?
 • Is de vloer wel vlak?
 • Zitten alle rubber voetjes er aan?
 • Zit de hengel goed vast op het statief? Zo nee: draai de greep voor de hoogte-verstelling los, draai nu de bovenste buis vast in de hengel. Zet nu de hoogte verstelling weer vast.
 • Zit de microfoonklem goed vast op het statief of de hengel? Als je een hengel erg lang afstelt zal hij altijd wel íets wiebelen. Ga in elk geval niet allerlei niet ter zake doende schroeven ongelooflijk vast draaien. Doordat die schroeven daar kapot van gaan gaat de standaard namelijk wiebelen...
 • Hengels draaien zich altijd los van de standaard. Verschrikkelijke ergernis! Haal bij de DHZ-winkel een tubetje Bison "Moervast" borgmiddel of iets vergelijkbaars en lijm hiermee de hengel vast op 't statief.
 • Hetzelfde geldt voor die ellendige verloopnippels (5/8" naar 3/16", of zoiets) in je microfoonklemmen. Een druppeltje "Moervast" houdt de krengen op hun plaats.

Ik hoor gedreun

Sommige microfoons hebben een behuizing die gevoelig is voor contactgeluiden. Als je bij zo'n microfoon op de poten van het microfoonstatief staat te tappen met je voet, hoor je dat via de PA. Het zelfde geldt voor de gewoonte van sommige zangers/essen en het met de vinger(s) kloppen op de microfoon tijdens het zingen.

Zet ook geen monitorbox óp een poot, dan krijg je rondzingproblemen doordat de trillingen van de monitorbox via het statief weer bij de microfoon komen.

Een statief dat, misschien met ontbrekende rubber dopp(en), op een houten podium staat wil ook nog wel eens bijgeluiden opwekken. Als de verticale buis op het podium steunt: idem.

Tips: rubber handvatten voor een fietsstuur passen vaak ook, evt. eerst wat gaffatape om de poot draaien voor een betere pasvorm.

Rubber doppen vastlijmen met contactlijm of montagekit en je raakt ze niet meer (zo gauw) kwijt!

 

Microfoonsnoer

Bij een vast opgestelde microfoon kun je het snoer het best een paar slagen om de hengel en om het statief draaien. Zo hangt het niet in de weg en het is ook veiliger voor het geval er iemand over het snoer struikelt. Er zijn ook clips om het snoer aan de standaard te klemmen. Maar die raken altijd kwijt...

Span het snoer ook nooit strak, maar laat een lus bij de standaard in de buurt liggen. Als iemand achter het snoer blijft hangen valt zo niet meteen de standaard om.

Bij een microfoon die mobiel wordt gebruikt (zanger(es)) het snoer natuurlijk níet om het statief draaien! Gebruik een lang snoer en leg het overblijvende deel van de lengte in de buurt van het statief in een spiraal op de grond. Zo kun je een stuk met de microfoon lopen zónder dat je vast blijft hangen.

Tekst: © 5-11-2023 Sander Sanders ©2002 Osiris productions

Donatie

Dit is een gratis site, die al sinds 2003 voortdurend wordt uitgebreid en geactualiseerd. Als jij ook wilt dat dat zo blijft, doe dan een donatie aan Popschool Maastricht >>

QR code https://www.popschoolmaastricht.nl:443/college_microfoonstandaard.php?menu=menuGeluidstechniek

Bijgewerkt op: 5 November, 2023