Synthesizer Editors en Midi-verbindingen

5-polige DIN MIDI plugBegrippenlijst sequencersoftware
Begrippenlijst MIDI

Als je een editprogramma gebruikt is het belangrijk dat de midiverbinding met het te editen instrument helemaal compleet wordt gemaakt.

Bij het editen van geluiden in een synth, effectapparaat of soundmodule is er altijd tweezijdige midi-communicatie nodig. Dat betekent dat niet alleen midi-out van de computer naar midi-in van het instrument moet gaan, maar andersom moet ook midi-out van het instrument naar midi-in van de computer gaan. Alleen als de midi-verbinding naar beide kanten is gelegd kan alles werken. Nieuwere instrumenten gebruiken vaak een USB verbinding. Die werkt van nature al bidirectioneel (in twee richtingen).

VRAAG: En hoe dan met het editen van een soundmodule? Als ik midi-in en midi-out van een module heb verbonden met de computer kan ik mijn masterkeyboard niet meer inpassen. Hoe kan ik de veranderde klanken dan horen?
ANTWOORD: Dat kan inderdaad een probleem zijn. Dat kun je oplossen door een midi-patchbay (met meerdere midi-ingangen) te gebruiken. Op de patchbay kun je dan selecteren welke midi-in met de computer wordt verbonden. Je kunt ook een midi-interface gebruiken die verschillende midi-ingangen kan mergen. Als je dat allemaal niet hebt of niet wilt, is de enige mogelijkheid om steeds midikabels te wisselen.

Verder is het met vrijwel elke editor mogelijk om note-commando's te versturen. Je kunt dan in ieder geval horen wat het effect is van een edit-operatie. Een aantal editors heeft zelfs een ingebouwd sequencertje.

Het summum is een sequencer tegelijk met een editor. Die twee kun je tegelijk laten lopen in de computer. De sequencer kan afspelen terwijl je in de editor je geluiden bewerkt. Een meer direkte manier om het resultaat te beluisteren is haast niet denkbaar.

* Met dank aan MOPRO.nl

Donatie

Dit is een gratis site, die al sinds 2003 voortdurend wordt uitgebreid en geactualiseerd. Als jij ook wilt dat dat zo blijft, doe dan een donatie aan Popschool Maastricht >>

Bijgewerkt op: 19 Juni, 2024