MIDI

Als Midi een raadsel voor je is, lees dan de artikelen op deze site. Midi is oorspronkelijk ontworpen voor de onderlinge communicatie van muziekinstrumenten: Musical Instruments Digital Interface. Intussen wordt het ook gebruikt voor het aansturen van theatereffecten als confetti shooters, CO2-shooters en dergelijke, om scènes en commando's van een lichttafel te triggeren (ook vaak gebruikt in combinatie met virtual controllers), en voor TimeCode: het signaal wordt dan vanuit de digitale geluidstafel naar de lichttafel gestuurd om op bepaalde momenten, bepaalde scènes te triggeren.

Wat is MIDI?

Een communicatie protocol, een soort computertaal, door middel waarvan muziekinstrumenten met elkaar en met bijvoorbeeld een computer kunnen communiceren. Het wordt ook gebruikt als besturing van digitale mixers en effectapparatuur en om opnames te maken in een studio. Als je als muzikant met MIDI apparatuur werkt is het handig om er iets meer van af te weten. Zéker als je met sequencers en dergelijke aan de slag gaat! De onderwerpen vind je in het "Midi" menu links.

Als het om muziek gaat is MIDI een meta taal, dat wil zeggen niet het geluid zelf wordt via MIDI doorgegeven, maar de beschrijving van het geluid. Bijvoorbeeld: "er start een noot met toonhoogte 60 op kanaal 1 met sterkte 102" en even later "stop de noot met toonhoogte 60 op kanaal 1". Het geluid wordt dan opgewekt door het apparaat dat de midi gegevens ontvangt. Dat kan bijvoorbeeld een elektrische piano zijn, een synthesizer of sampler, een computer geluidskaart. De geluidskwaliteit wordt dus bepaald door dit apparaat.

Meer over de midi computertaal ->

MIDI plug

Het MIDI signaal wordt verstuurd via kabels met 5-polige pluggen, zogenaamde DIN-pluggen. Moderne MIDI apparatuur maakt vaak gebruik van USB kabels, dat biedt veel meer mogelijkheden en de MIDI data kunnen ook veel sneller worden doorgegeven. Je kunt de oude en de nieuwe MIDI aansluitingen niet zonder meer door elkaar gebruiken helaas. Je hebt speciale verloopkabels nodig met ingebouwde elektronica.

Nóg een moderne mogelijkheid is MIDI per Bluetooth versturen. Dit werkt dan draadloos op de 2.4 GHz frequentioeband.

Donatie

Dit is een gratis site, die al sinds 2003 voortdurend wordt uitgebreid en geactualiseerd. Als jij ook wilt dat dat zo blijft, doe dan een donatie aan Popschool Maastricht >>

QR code https://www.popschoolmaastricht.nl:443/college_midi_index.php?menu=menuStudio

Bijgewerkt op: 28 Februari, 2024