Percussie instrumenten

Met geluidsvoorbeelden: klik op de driehoekjes!

bongos

Bongo's

Kleine houten trommeltjes die altijd paarsgewijs bespeeld worden. Traditioneel (Cuba) worden ze tussen de benen geklemd. Tegenwoordig zie je ze meestal op een standaard staan. De kleine trommel heet "hembra", de grote "macho", resp. "vrouw" en "man" dus! Bespeling met vingers en duim.

 

Beatring, tamboerijn, schellenring

In allerlei uitvoeringen. Geluid verschilt naar gelang aantal schellen, materiaal, materiaaldikte enz. Bespelen door schudden en slaan op de andere hand.

 

beatring
tamboerijn

Tamboerijn

Hier een uitvoering met een vel, dat als een handtrommel bespeeld kan worden.

 

Cabasa, afuche

Stalen draden met stalen kralen om een blikken cylinder. Bespelen door draaien, schudden en met de andere hand de kralen te verschuiven.

 

cabasa
castagnetten

Castagnetten, kleppers

Spaans instrument van twee hardhouten schelpen die met het touwtje om de vingers gespannen worden en dan met de vingers worden bespeeld. Er zijn ook castagnetten met een veer er tussen, die met een stok kunnen worden bespeeld.

 

Triangel

In een driehoek gevouwen metalen staaf. Bespeeld door er met een metalen staafje op te slaan. Door de triangel met de hand vast te houden kun je door lange en korte (afgedempte) tonen spelen een groove neerzetten. Helaas kennen de meeste mensen de triangel alleen van zijn meestal suffe rol in een klassiek stuk, waar de slagwerker dan op tel 1 in maat 362 de juiste tik moet geven...

 

triangel
woodblock

Woodblock

Hol hardhouten blok dat met stokken wordt bespeeld. Hogere of lagere klank aan de hand van de grootte. Feitelijk een kleine spleetrom.

 

Claves

Hardhouten stokken die tegen elkaar worden geslagen. Hoog en hard geluid. Spelen in latin music het basisritme, de clave, vandaar de naam.

 

claves
cowbell

Cowbell, koebel

Is in feite een koeienbel, maar dan zonder de klepel. Wordt bespeeld met stokken. Vaak ook met een beugel aan een drumstel gemonteerd.

 

Agogo bells

Twee bellen van verschillende grootte. Klank als een hoge cowbell. Bespeling met een stok. Door de gebogen stang met de hand in te knijpen, komen de bellen tegen elkaar en ontstaat nog een derde klank. Vaak worden agogobells ook aan een standaard gemonteerd bij een drumstel of bij timbales.

 

Agogobell
chimes

Chimes

Opgehangen klankstaafjes van verschillende lengtes. Wordt bespeeld door met de hand of met een stok langs de rij te strijken, waardoor de staafjes tegen elkaar aan tikken. Klank hangt af van lengte, materiaal en aantal staafjes, in enkele of dubbele rij.

 

Vibraslap

Oorspronkelijk een ezelskaak, waarvan de tanden rammelden als je er op sloeg. De nieuwe versie is wat bedrijfszekerder en je hoeft niet meer te wachten tot je ezel doodgaat! Als je een klap op de bal geeft, krijg je een rammelend effect "krrrrrrrrrr".

 

vibraslap
berimbeau

Berimbeau, berimbao

Een houten boog met een kalebas er aan, die als klankkast dient. Met een stokje en een shaker in je hand sla je ritmische patronen tegen de snaar. Met een munt kun je de snaar verkorten om de toon hoger en lager te maken. Door de kalebas met de open kant tegen je aan te houden of niet kun je ook nog de klank variëren.

 

Cajon

(spr. uit "kachon") Oorspronkelijk door slaven gebruik als vervanging van de trommels die hun verboden waren. Bespelen door er op te zitten en en met de handen op te slaan. Aan de binnenkant zitten ook nog snaren, die een soort "snaredrum geluid" kunnen maken. Als je op het midden slaat krijg je meer bas. Door met de hiel tegen de slagplaat te drukken kun je de toon ook nog veranderen.

 

cajon
congas

Conga's

Vind je in 3 groottes. De grootste heet "tumba" of "tumbadora", de middelste "conga", "tresgolpes" of "tresdos", de kleinste heet "quinto". Soms zie je nóg grotere of nóg kleinere. Bespeling met de hand, de conga moet los van de vloer zijn, door hem tussen je benen te houden of op een standaard te zetten. Door het vel op verschillende manieren te raken krijg je er verschillende geluiden uit, van laag tot heel hoog (slap).

 

Cuica, Quica

Foekepot, een vel met een stokje er aan vast. Door hier met een vochtige hand over te wrijven gaat het vel klinken. Je kunt de toon ook nog veranderen door met een vinger op het vel te drukken.

 

cuica
darabouka

Darabouka, darbukka, derboukka

Instrument van aluminium of koper, vaak mooi bewerkt. Bespeling met de vingers en de hand. Instrument wordt op het been gelegd of onder een arm geklemd. Je kunt er hele hoge tonen uit halen, maar ook een diepe bas. Noord Afrikaans.

 

Djembé

Afrikaanse trommel met een geitevel. De oorspronkelijke vorm wordt gestemd met touwen. Zittend of staand (met een draagband) bespeeld met de handen. De djembé moet los zijn van de vloer, anders krijg je geen bas. Door op verschillende manieren het vel te raken krijg je er verschillende klanken uit.

 

djembé
egg

Egg, ei shaker

Plastic ei, gevuld met glaskraaltjes. Soort shaker, maar klinkt zachter.

 

Guiro

Er zijn houten en metalen uitvoeringen. Wordt bespeeld door met een stok over de richels te schrapen.

 


Guiro metaal

Guiro hout
kalimba

Kalimba

Duimpiano. Door met de duimen van beide handen de metalen plaatjes aan te tokkelen klinken de verschillende tonen. Stemmen is mogelijk door de plaatjes te verschuiven. Soms zitten aan de onderkant nog gaten in de klankast, door deze met de vingers te openen en te sluiten variëert de toon. Oorspronkelijk Afrikaans "Mbira", "Sanza".

 

Maracas

Oorspronkelijk gedroogde kalebassen, gevuld met pitten of kiezels en gemonteerd op een stok. Tegenwoordig vaak kunststof en gevuld met glaskorrels. Bespeling door er mee te schudden. Ook wel oneerbiedig "sambaballen" genaamd...

 

maracas

rainmaker

Rainmaker, regenstok

De regenstok is gemaakt van de uitgebloeide delen van een cactus. Wanneer de delen nog groen zijn, worden de naalden naar binnen gedrukt. Hierdoor ontstaat binnen de cactus een net van naalden. Hierna word de cactus gedroogd en gevuld met kleine zaden of kiezelsteentjes en dan weer gesloten. Door beweging van de pijp wordt het geluid van vallende regen nagebootst.

 

Shaker

Met glaskorrels gevulde huls van metaal, hout of kunststof. Bespelen door er mee te schudden. Bij veel shakers is de richting van schudden nog van invloed op de klank. De klank is afhankelijk van de materialen en grootte. Er zijn talloze varianten, van hout, kunststof, metaal en combinaties.

 

shaker
shekere

Shekere, chekeré

Een kalebas met een vlechtwerk van kralen er om heen. Bespelen door met de hand op de kralen te slaan, met de kalebas te schudden, op de opening te slaan, enz.. Een kleinere maat geeft een hogere klank. Tegenwoordig vaak van kunststof.

 

Tambourim, tamborim

Braziliaanse handtrommel zónder bellen, geen tamboerijn dus! Bespeling door met één hand vast te houden en er met de andere op te slaan. Door met de vingers tegen het vel te duwen ontstaan nog verschillende klanken.

 

tambourim
timbales

Timbales

Paar ondiepe hoog gestemde metalen trommels. Bespeeld met dunne stokken. Er wordt geslagen op het vel, de rand en op de zijkant voor verschillende sounds. Vaak zit er een cowbell of een paar agogobells op gemonteerd, die dan ook door de timbalero bespeeld worden.

 

Udu

Vaastrommel, van keramiek, tegenwoordig ook van kunststof. Vaas met een gat er in. Bespelen door op de vaas te slaan, door het gat af te dekken of niet ontstaan verschillende geluiden. Sommige nieuwe uitvoeringen hebben ook nog een vel aan één kant, voor extra geluidsmogelijkheden. Het geluid is vrij zacht, dus meestal moet je een microfoon gebruiken.

 

Udu drum
Caxixi

Caxixi

Braziliaanse rammelaar gemaakt van gevlochten riet.Binnenin zitten gedroogde zaadjes. In verschillende groottes. Wordt ook gebruikt in combinatie met de Berimbao.

 

Gong

Van oorsprong Oosters instrument bestaande uit een bronzen plaat. Er zijn kleine hand gongs en hangende gongs van meters doorsnee en van alles er tussenin. De kleine klinken hoog en kort, de grote zwaar en klinken lang na. Ook materiaal (brons legering), dikte van het metaal, vorm en manier van hameren beïnvloeden de klank. Bespeling kan met de hand of met een met vilt beklede stok. (Foto: artdrum)

 

Gong

Percussie links

Donatie

Dit is een gratis site, die al sinds 2003 voortdurend wordt uitgebreid en geactualiseerd. Als jij ook wilt dat dat zo blijft, doe dan een donatie aan Popschool Maastricht >>

QR code https://www.popschoolmaastricht.nl:443/college_percussie.php?menu=menuSlagwerk

Bijgewerkt op: 5 November, 2023