Elektrische gitaar

Er is in de loop van de tijd van alles bedacht om een gitaar harder te laten klinken. Toen de gitaar nog darmsnaren had en akoestisch was, legde je het af tegen een trompet, sax of drumstel. Met stalen snaren lukte het al iets beter. Er zijn ook gitaren met een metalen resonator (dobro's) gebouwd die vrij hard gingen. Maar het ging pas écht lukken met het volume toen er een microfoontje werd ingebouwd en de gitaar via een versterker en luidspreker versterkt kon worden. Het is dan begin 30-er jaren van de 20e eeuw.

Hard, harder, hardst...

Als het volume erg hoog werd waren er problemen met feedback: de klankast ging met het geluid uit de luidspreker mee trillen met een piep- of zoemtoon als gevolg. De oplossing daarvoor kwam van gitarist Les Paul. Hij bouwde in 1948 een gitaar met een massieve body (solid body). Korte tijd later volgde Leo Fender met de Telecaster en de Stratocaster. Deze 3 klassieke modellen worden nog steeds gebouwd in allerlei varianten. Er bestaan ook talloze imitaties van van andere merken.

In de zestiger jaren, toen de pop en rock opkwamen, waren solidbodies dé instrumenten van deze muziekstijlen. In deze periode begonnen ook de Japanse bedrijven imitaties van de Amerikaanse modellen op de markt te brengen voor zeer lage prijzen. Zodoende werd de elektrische gitaar bereikbaar voor zeer grote groepen muzikanten. De kwaliteit van de Japanse gitaren werd in snel tempo beter. En de prijzen werden hoger... Tegenwoordig doen merken als Ibanez, Yamaha ed. kwalitatief beslist niet meer onder voor de klassieke Amerikaanse merken als Gibson en Fender. Goedkope gitaren komen nu uit landen als Korea, China, India en Indonesië. Veel A-merken laten hun goedkopere series bouwen in deze landen. Sommige internet-muziekwinkels laten in deze landen gitaren bouwen naar hun eigen specificaties. Die zijn vaak verbluffend goed voor het geld.

Marshall muur
Marshall-muur

Toen in 1962 de Marshall versterkers kwamen werd het écht hard. Jimi Hendrix, Deep Purple, Black Sabbath en dergelijke bands maakten van keiharde gitaren door middel van een muur van Marshalls hun handelsmerk.

Klassieke modellen elektrische gitaren

Veel nieuwe gitaren zijn qua model afgeleid van een klein aantal klassieke elektrische gitaar modellen. Hier onder volgen de belangrijkste.

Fender TelecasterFender Telecaster

Fender StratocasterFender Stratocaster

Gibson Les PaulGibson Les Paul

Gibson ES335Gibson ES 335

Gretsch White FalconGretsch White Falcon

Gibson ES 175Gibson ES 175

 

Bouw

Qua bouw wordt er een onderscheid gemaakt in:

  • hollow body of full body gitaren, met een klankkast (bijv. ES 175)
  • thinline of semi-akoestische gitaren, met een dunne klankkast (bijv. ES 335)
  • solid body gitaren, met een massieve body (bijv. Telecaster, Stratocaster, Les Paul)

De laatste soort zie je het meest. Full bodies en thinlines worden vooral in jazz en ook wel in blues gebruikt. Ze geven in het algemeen een donkerder geluid.

Gitaar links

Op deze site:

Donatie

Dit is een gratis site, die al sinds 2003 voortdurend wordt uitgebreid en geactualiseerd. Als jij ook wilt dat dat zo blijft, doe dan een donatie aan Popschool Maastricht >>

QR code https://www.popschoolmaastricht.nl:443/college_gitaar_elektrische.php?menu=menuGitaar

Bijgewerkt op: 28 September, 2022